Lek in het zwembad opsporen: hoe werkt het?

Natuurlijk, lang niet iedereen in Nederland heeft een eigen zwembad in de tuin. Maar als u dan een van de gelukkigen bent, is het – zeker op warme dagen – toch flink balen als uw zwembad lek blijkt te zijn. Wellicht overvalt u de gedachte dat oplossen kostbaar is, of dat u wellicht met waterschade te maken hebt of krijgt. Is uw zwembad lek? Dan is het allereerst van belang dat u weet waar het lek zit. Een lekkage in een zwembad opsporen kan vaak snel, met de juiste kennis en het goede gereedschap.

Waar zit het lek in een zwembad meestal?

De plek van het lek bepaalt welke maatregelen u neemt om het lek te verhelpen en ook hoe u een lekkage in het zwembad moet opsporen. Sommige lekkages zijn relatief makkelijk te verhelpen, andere pakt u grondiger aan. Dit zijn de meest voorkomende lekkages bij zwembaden:

  • Zwembadfolie
    In principe is de folie van het zwembad bestand tegen slijtage, maar het hoeft natuurlijk maar op één plek mis te gaan. Vaak is dit met speciaal reparatiemateriaal goed te verhelpen.
  • Leidingen
    Onderdeel van uw zwembad zijn diverse leidingen. Zoals elke leiding kan hierin een lek ontstaan. Dit is eenvoudig te verhelpen, afhankelijk van de toegankelijkheid van de lekke leiding.
  • Aansluitingen
    Kwetsbare punten bij uitstek zijn de aansluitingen tussen leidingen of die tussen de pomp of het filter en diverse leidingen. Hiervoor hoeft u vaak alleen een onderdeel te vervangen.

zwembad-lekkage

Opsporen zwembad lekkage: de technieken

Als u niet weet hoe u een lekkage in een zwembad opspoort, bent u lang aan het zoeken. Lekdetectie in een zwembad is specialistisch werk. Lekken zijn vaak niet met het blote oog te vinden en er lekt vaak al snel zoveel water, dat niet te achterhalen is waar het vandaan komt. Tenminste, niet zonder gespecialiseerd gereedschap. AB Lekdetectie gebruikt geavanceerde technieken voor het opsporen van een zwembadlekkage. Een (vermoedelijk) lek in de folie sporen we anders op dan een lek in een leiding. Het voordeel is dat u zo stapsgewijs uitsluit waar het lek niet zit en zo ook eventuele meerdere lekken opspoort. Voorbeelden zijn:

Zwembad lekkage repareren

Als het lek letterlijk boven is door geslaagde lekdetectie in uw zwembad, wilt u er natuurlijk iets aan doen. In veel gevallen kunt u dat gewoon zelf, omdat u precies weet waar het lek zit en wat er gedaan moet worden om het lek te verhelpen. Vaak voorziet de handleiding van uw zwembad dan ook in gedetailleerde instructies daarvoor. Ziet u dat toch niet zitten? Dan kan AB Lekdetectie u in contact brengen met een specialist in zwembad lekkages repareren, zodat u ook op de warmste dagen van het jaar verkoeling vindt in uw eigen tuin.

AB Lekdetectie is een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van lekdetectie. Ze zijn geheel onafhankelijk omdat ze geen herstelwerkzaamheden verrichten. Dit zorgt ervoor dat ze niet aan onnodig hak- en breekwerk doen.

Heeft u een lekkage en wilt u liever geen gevolgschade? Onze specialisten komen graag bij u langs om de lekkage op te sporen zonder onnodig hak- en breekwerk. Met hoogwaardige meetapparatuur en de nieuwste technieken kunnen ze doelgericht elke lekkage opsporen. Van woningen tot appartementen en van bedrijfspanden tot nieuwbouwprojecten.