Lekkage aan de waterleiding heeft u het liefst zo snel mogelijk opgelost

Op een leidinglekkage zit niemand te wachten. Een lekkage aan de waterleiding is heel vervelend en uiteraard wilt u dit zo snel mogelijk oplossen. Een lekkage aan de waterleiding opsporen – ook wel lekdetectie waterleiding genoemd – is iets wat wij al jaren doen. We delen daarom graag onze tips. Wanneer u last heeft van een lekkage aan de waterleiding in de muur, is snel handelen dé remedie om gevolgschade door lekkage in leiding te beperken. Lees dus gauw verder!

Lekkage waterleiding in de muur is helaas niet altijd direct zichtbaar

De waterleiding is een leiding die dagelijks wordt gebruikt. We doen de was, poetsen onze tanden, wassen onze handen, nemen een heerlijke douche en spoelen het toilet door. Een lekkage aan de waterleiding is niet altijd direct zichtbaar en kan vervelende gevolgen hebben. Vooral vocht en schimmel breiden zich dan snel uit. Het is dus zaak een leidinglekkage aan de waterleiding snel op te sporen.

Een lekkage aan de waterleiding opsporen

Zoals gezegd is het niet altijd direct zichtbaar, een lekkage in een leiding. In sommige gevallen van leidinglekkage spuit het water eruit. Dit merkt u uiteraard gelijk. Het kan helaas ook voorkomen dat u na verloop van tijd schimmel ziet ontstaan of via de muren vocht omlaag ziet druppelen. De lekkage is dan waarschijnlijk al een tijdje aan de gang.

Onderneem actie

Zodra u één van deze bovenstaande zaken opmerkt of u heeft twijfels, onderneem dan gelijk actie. Dit doet u door de volgende stappen te zetten:

  1. Alle apparaten die water gebruiken zet u uit en u draait alle kranen goed dicht.
  2. U laat de hoofdkraan open staan en houdt nu goed de watermeter in de gaten. Deze vindt u meestal in de meterkast of bij de cv-ketel.
  3. Ziet u het rode driehoekje bewegen? Dan loopt er dus ergens water weg en is er sprake van een leidinglekkage.
  4. U gaat nu op zoek naar het lek. U controleert alle waterleidingen die zichtbaar zijn in uw woning. Dit doet u door met een droge doek al deze waterleidingen langs te lopen. Komt u vocht, kalksporen of roest tegen? Dan zit daar het lek.
  5. Draai nu gelijk de hoofdkraan dicht om te zorgen dat er geen water meer door de leidingen loopt.

Lukt het u niet om zelf de waterlekkage te ontdekken, dan kan het zijn dat het lek is weggewerkt in de waterleidingen. Schakel dan direct een lekdetectiebedrijf in. Zij kunnen dan de (verborgen) lekkage aan de waterleiding opsporen.

Een lekkage aan uw waterleiding repareren

U heeft een lekkage ontdekt, u baalt flink. Wat nu? Maak foto’s om de schade te kunnen aantonen bij uw verzekering. Bel vervolgens de verzekering om de situatie uit te leggen en geef aan wat u allemaal al hebt ondernomen, vanaf het moment dat u een lekkage in uw waterleiding vermoedde.

Een lekkage aan uw waterleiding repareren wordt niet altijd vergoed, doe dus altijd navraag wat er vergoed wordt. Dan weet u wat u te wachten staat. Zodra u duidelijkheid hebt, kunt u gaan rondbellen naar een bedrijf dat gespecialiseerd is in ‘lekdetectie waterleiding’. Wij zijn zo’n bedrijf en hebben een team specialisten die landelijke opereren.

We zijn onafhankelijk en gebruiken verschillende technieken om bijvoorbeeld een lekkage aan de waterleiding in de muur op te sporen. In de meeste gevallen is hak- en breekwerk niet eens nodig.

Technieken om leidinglekkage op te sporen

Er zijn verschillende technieken om een lekkage aan een leiding op te sporen. Het is het fijnste wanneer er schoon, snel en veilig gewerkt wordt. Onderstaande technieken zijn toepasbaar bij lekkage aan de waterleiding:

  •   Akoestisch onderzoek: met een stethoscoop wordt het geluid van het lek versterkt en is deze goed te traceren.
  •   Drukproeftechniek: met een perspomp met drukmeter wordt het leidingwerk onder druk gezet en weten we dat er bij te veel drukverlies sprake is van een lek.
  • Traceergastechniek: de leidingen worden afgesloten en door het inbrengen van traceergas is het lek op te sporen.

Wij werken voornamelijk met traceergas, dit geeft vaak de beste kans op snel resultaat.

Lekdetectie waterleiding dient snel te gebeuren

We hopen dat u na het lezen van dit artikel weet dat u absoluut niet te lang moet wachten, wanneer een lekkage aan een leiding vermoedt. Schakel snel door de hoofdkraan uit te zetten, loop de waterleidingen na en onderneem actie.

Naast lekkage aan de waterleiding, zijn er ook nog andere type lekkages, die helaas soms voorkomen. Zorg dat u op de hoogte bent en weet wat u moet doen. Dit kan de gevolgschade aanzienlijk beperken.

AB Lekdetectie is een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van lekdetectie. Ze zijn geheel onafhankelijk omdat ze geen herstelwerkzaamheden verrichten. Dit zorgt ervoor dat ze niet aan onnodig hak- en breekwerk doen.

Heeft u een lekkage en wilt u liever geen gevolgschade? Onze specialisten komen graag bij u langs om de lekkage op te sporen zonder onnodig hak- en breekwerk. Met hoogwaardige meetapparatuur en de nieuwste technieken kunnen ze doelgericht elke lekkage opsporen. Van woningen tot appartementen en van bedrijfspanden tot nieuwbouwprojecten.