Lekkage plat dak: veiligheid voorop

Wanneer een plat dak lekt, kan dit vervelende gevolgen hebben. Het is dan ook zaak een lekkage aan een plat dak zo snel mogelijk op te sporen, zodat deze zeer snel gerepareerd wordt. Bij een plat dak zijn geen stevige dakpannen mogelijk en wordt vaak gekozen voor een bitumen dak. Dit is dakleer dat met stroken wordt dicht gebrand op het dak. Wanneer goed uitgevoerd, is dit waterdicht. Toch kan er een lekkage aan een bitumen dak ontstaan. Wat zijn de oorzaken van een plat dak lekkage en hoe spoort u deze op?

De oorzaken van een lekkage plat dak

De dakbedekking die wordt gekozen voor platte daken, is vaak bitumen. Doordat dit in stroken wordt gelegd, ontstaan er naden. Naden zijn gevoelig, zeker wanneer de stroken elkaar niet goed overlappen. Het regenwater heeft dan een kans om het dak binnen te dringen. Maar er zijn meer oorzaken die een lekkage plat dak veroorzaken:

  • Verschillende weersomstandigheden zoals vorst. Zodra er vocht in de naden komt, zetten deze uit wanneer het gaat vriezen. Hierdoor raakt het dak beschadigd, waardoor aan het platte dak lekkage kan ontstaan. 
  • Vuil, stenen en mos kunnen net als vorst ook het dakleer beschadigen en hierdoor lekkage aan het bitumen dak veroorzaken. Door de beschadigingen krijgt vocht de kans om het dak binnen te treden. 
  • Onderhoud van het dak is zeer belangrijk, wanneer het dak uitdroogt kan er ook lekkage optreden door de scheuren die ontstaan. 
  • De dakgoot kan ook een veroorzaker zijn van een plat dak dat lekt. Zodra de dakgoot verstopt zit, vindt het water dat niet meer weg kan de weg van de minste weerstand. Het water loopt dan over de dakgoot en komt door de dakbedekking heen, waardoor lekkage plat dak gemakkelijk kan ontstaan.

Het is belangrijk om regelmatig uw dak te checken, lekkage aan een plat dak kan namelijk zeer vervelende gevolgen hebben. De houten constructie van het dak kan gaan rotten, waardoor er houtrot ontstaat. Binnenshuis kan er hierdoor ook vocht en schimmelvorming ontstaan. Dit is uiteraard erg ongezond en wil u altijd voorkomen. Ons advies is dan ook om een lekkage aan het plat dak zo snel mogelijk op te sporen.

Lekkage plat dak opsporen: onze tips!

Niet alleen een lekkage aan het plat dak, maar alle type lekkages moeten zo snel mogelijk worden opgespoord. Vaak is dit het moeilijkste deel van de lekkage. Een plat dak lekkage opsporen, kan een uitdagend klusje zijn. 

Ons advies is uw veiligheid voorop te stellen. U gaat het dak op om de lekkage op te sporen: zorg dus voor een stevige ladder. Onderzoek het dak op kleine scheurtjes, bobbels en bekijk ook zeker de dakgoot. Geen zin om het plat dak op te gaan en de lekkage op te sporen? AB Lekdetectie neemt dit klusje graag van u over. Wij zijn goed in lekdetectie plat dak. Wij voeren lekdetectie plat dak op verschillende manieren uit en in alle gevallen zonder hak- en breekwerk. Een lekkage aan het plat dak opsporen is dus niet iets wat u zelf hoeft te doen, maar het kan wel. 

Plat dak lekkage opsporingstechnieken

Kiest u ons om de lekkage aan uw plat dak op te sporen, dan doen wij dit met verschillende technieken (afhankelijk van het soort dak). 

  • Infrarood is een optie, hiermee kunnen we de plaats van de condens bepalen. 
  • Vaak maken we bij gevels en grinddaken gebruik van de rooktest plat dak. Dit is de manier om lekkages aan een plat dak op te sporen. De rookproof dakbedekking kunt u zien als een rooktest voor lekkage: waar de rook in het dak naar buiten komt, komt het water naar binnen. 

Plat dak lekkage repareren? AB Lekdetectie staat voor u klaar!
Heeft u een lekkage aan uw plat dak of vermoedt u een lekkage aan het plat dak? Kom dan snel in actie, voor u het weet treedt er vocht binnen in uw huis en ontstaan er vochtplekken aan plafonds, kozijnen, muren of spouwmuren. Een plat dak lekkage moet worden gerepareerd. Wij zijn de specialisten om een lekkage aan een bitumen dak te repareren. In 95% van alle gevallen traceren wij exact het lek en is het zo gerepareerd. Bespaar uzelf een hoop tijd en energie: laat het lek van uw plat repareren! Bel ons op, we begrijpen de haast!

AB Lekdetectie is een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van lekdetectie. Ze zijn geheel onafhankelijk omdat ze geen herstelwerkzaamheden verrichten. Dit zorgt ervoor dat ze niet aan onnodig hak- en breekwerk doen.

Heeft u een lekkage en wilt u liever geen gevolgschade? Onze specialisten komen graag bij u langs om de lekkage op te sporen zonder onnodig hak- en breekwerk. Met hoogwaardige meetapparatuur en de nieuwste technieken kunnen ze doelgericht elke lekkage opsporen. Van woningen tot appartementen en van bedrijfspanden tot nieuwbouwprojecten.