Kleurstoftechniek

Methode: Kleurstoftechniek
Bij: Leidinglekkages en daklekkages
Gereedschap: Kleurstofpoeder, UV-luminaat

Wat is de kleurstoftechniek?

Met de kleurstoftechniek kunnen we allerlei lekkages opsporen. De techniek is wat de naam al doet vermoeden: we injecteren kleurstof in afvoeren of op platte daken. Daarna voegen we leidingwater toe. Zien we ergens kleurstof terug? Dan hebben we het lek gevonden.

Hoe werkt de kleurstoftechniek?

We mengen een kleurstofpoeder met leidingwater. Dat lost eenvoudig op: het water neemt die bepaalde kleur aan. Door met verschillende kleuren te werken voor verschillende leidingen, kunnen we doeltreffend problemen opsporen, maar ook mogelijke oorzaken uitsluiten. Immers: aan de verkleuring van het water op de plaats van het lek zien we precies om welke leiding het gaat. Een groot voordeel van deze techniek is dat u voortijdig (en misschien wel onnodig) sloopwerk voorkomt.

Zodra het lekkagevocht de kleur van het poeder aanneemt, kunnen we verdere maatregelen nemen. We kunnen in dat geval bijvoorbeeld een andere techniek inzetten om de leiding in kwestie nader te onderzoeken.

Deze techniek is ook geschikt voor het opsporen van daklekkages. We brengen verschillende kleuren kleurstof aan op uw dakbedekking. Zodra er kleurstof wordt meegevoerd door bijvoorbeeld regenwater, neemt het vocht bij het lek vanzelf die bewuste kleur aan. We weten dan waar het lek zich bij benadering bevindt.

Let op: in sommige gevallen is een lekkage erg klein. Het kan dan even duren voordat het water met kleurstof zichtbaar wordt op de plek van de lekkage.

Zelf aan de slag?

Wilt u (als professional) zelf aan de slag met deze techniek? Dan kunt u gemakkelijk en snel kleurstof kopen in onze webshop. U kunt deze kleurstof injecteren in afvoeren of op platte daken. Als u vervolgens leidingwater toevoegt aan dan kunt u zien of er ergens kleurstof terug komt. Op die plekken bevindt zich een lekkage.

UV-luminaat

In sommige situaties werken we met UV-luminaat. Dit is een onzichtbare kleurstof die alleen met een UV-lamp kan worden waargenomen. Omdat het soms enkele dagen kan duren voordat de kleurstof zichtbaar wordt, is een vervolgonderzoek nodig.

We passen de kleurstoftechniek vaak toe in combinatie met andere detectiemethoden. Lees bijvoorbeeld ook eens over:

Vochtmeting
Endoscopie
Rioolcameratechniek

LEKKAGE?
073 - 644 7091

Bel me terug op een gewenst tijdstip