Luchtlekkage (tocht)

Een luchtlekkage (of tochtlekkage) is in meerdere opzichten vervelend. Hoge stookkosten, tocht, condensvorming en zelfs geluidsoverlast zijn enkele veelgehoorde klachten. Gelukkig is een tochtlek snel en doeltreffend op te sporen.

Vaak is de oorzaak van een luchtlekkage (of tochtlekkage) te vinden in de constructie van een woning. Enkele veel voorkomende plekken:

  • Kap-gevelaansluiting
  • Kozijnen
  • Openslaande delen (ramen, deuren)
  • Sleutelgaten

Ook kan een niet goed geïsoleerde koelcel of serverruimte de oorzaak zijn.

Traceren luchtlekkage

Voor het vaststellen van een luchtlek in een woning gebruiken we de zogenaamde ‘blowerdoortest’. Deze wordt ook wel luchtdichtheidstest, infiltratieproef of pressurisatieproef genoemd. We sluiten alle deuren en ramen, openen alle binnendeuren en schakelen de ventilatiesystemen uit. Vervolgens creëren we over- of onderdruk in de woning. Dat resulteert in een uitslag die de luchtdichtheid in uw woning aanduidt. We zien in één oogopslag of de thermische ‘schil’ van uw woning voldoet aan de wettelijke eisen (QV10-meting) en/of aan de eisen in het bouwbesluit.

Exacte oorzaak luchtlekkage

Om de exacte locatie van een tochtlek op te sporen, combineren we de blowerdoortest met de thermografietechniek (infraroodtechniek) en/of met de rookproef. Die techniek maakt koudebruggen of andere lekkages zichtbaar. U weet daardoor dus exact waar de koudebruggen zich bevinden. Hebben we het tochtlek gevonden? Dan kunnen we u gericht advies geven voor vervolgstappen.

Geen hakken of breken

Bij het uitvoeren van de blowerdoortest en bij het inzetten van thermografie is géén hak- of breekwerk nodig. Dat is het grote voordeel van al onze opsporingstechnieken: we bezorgen u zo min mogelijk overlast.

Wilt u snel zekerheid? Bel ons dan meteen. We begrijpen dat u haast heeft!

LEKKAGE?
073 - 644 7091

Bel me terug op een gewenst tijdstip