Schimmels in uw slaapkamer? Wat te doen?

Heeft u last van schimmels in uw slaapkamer? Dat ziet er niet alleen heel smerig uit maar veel belangrijker nog: het levert ook echt gezondheidsrisico’s op. En die zet u liever niet op het spel toch?

Nu zijn er diverse factoren die ervoor zorgen dat u (zwarte) schimmels in je slaapkamer kunt krijgen.

In dit artikel gaan we in op de relatie tussen schimmels en luchtvochtigheid. Als deze niet goed is dan kunnen er schimmels ontstaan op diverse plekken in uw slaapkamer, zoals muren, plafonds en kozijnen. Zeker mensen met astma kunnen hier flink last van krijgen.

Relatie tussen schimmels en luchtvochtigheid

Ieder gebouw heeft een bepaalde luchtvochtigheid. Op het moment dat zich er te veel vocht in de ruimte bevindt dan is dat een goede voedingsbodem voor schimmels. In de ideale situatie is de luchtvochtigheid in de slaapkamer tussen de 40 en 60 procent. Gelukkig kunt u dit zelf al heel gemakkelijk meten met behulp van en hygrometer.

Zorg er wel voor dat u de hygrometer op de juiste plek plaatst. Doe dit niet aan de wand van een buitenmuur of dichtbij een raam. Hier ligt de luchtvochtigheid vaak een stuk hoger. En dit geeft dan geen realistisch beeld van de daadwerkelijke luchtvochtigheid.

Factoren die de luchtvochtigheid beïnvloeden?

Leuk om te weten hoe belangrijk luchtvochtigheid is maar laten we ook eens kijken naar de factoren die een rol spelen. Hoe komt het nu dat deze vervelende schimmels in uw slaapkamer zitten?

1: Slaapkamer in de buurt van de badkamer

Grenst de badkamer (of een doucheruimte) in uw huis aan 1 of meerdere slaapkamers. Dan is het zeer goed mogelijk dat er vocht vanuit de badkamer naar de slaapkamer gaat. Dit gebeurt op het moment dat er onvoldoende gelucht wordt in de badkamer (of doucheruimte).

2: Droger in de buurt van de slaapkamer

Maakt u gebruik van een droger? Een heel fijn apparaat natuurlijk maar daar komt natuurlijk wel vocht vanaf. Deze kan ook richting de slaapkamer gaan en zorgen voor een verhoogde luchtvochtigheid.

3: Ons eigen lichaam

Ons lichaam is de hele dag in de weer. Ook als we slapen! Wist u dat we dagelijks 2 liter vocht produceren? En dat dit ook gebeurt tijdens het slapen? Nu dus wel. Als we slapen dan gaat het vaak om vochtige lucht die we uitademen en transpiratievocht. Als dit niet goed kan worden afgevoerd dan ontstaat er te veel vocht in de slaapkamer.

Wat kunnen we zelf doen?

Er zijn een aantal zaken die we zelf op kunnen pakken. Zo kunnen we ervoor zorgen dat we het huis voldoende goed ventileren. Zet alle ramen en deuren minimaal 1 keer per dag open. En doe dit 2 keer in de slaapkamer. Hier brengen we relatief veel tijd door.

Zorg er daarnaast voor dat je in de badkamer ook maatregelen treft. Zet een raam open tijdens het douchen of in bad gaan. En mocht dit niet mogelijk zijn zorg dan voor een goed afvoersysteem.

AB Lekdetectie is een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van lekdetectie. Ze zijn geheel onafhankelijk omdat ze geen herstelwerkzaamheden verrichten. Dit zorgt ervoor dat ze niet aan onnodig hak- en breekwerk doen.

Heeft u een lekkage en wilt u liever geen gevolgschade? Onze specialisten komen graag bij u langs om u snel te helpen. Met hoogwaardige meetapparatuur en de nieuwste technieken kunnen ze doelgericht elke lekkage opsporen. Van woningen tot appartementen en van bedrijfspanden tot nieuwbouwprojecten.