Lekkage afvoer keuken: handel snel en voorkom problemen

Lekkage in de keuken? Dit is iets waar u niet mee bezig wil zijn. Maar als u een lekkage in de afvoer van de keuken ontdekt, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Sluit meteen de watertoevoer af en ga op zoek naar de oorzaak. Op deze pagina leest u alles over lekkages in de afvoer van de keuken en wat u kunt doen om erger te voorkomen.

Afvoer keuken lekt: het opsporen van de lekkage

Een keukenafvoer die lekt of lekkage onder de keukenkast komt vaak voor. Begrijpen waar de keukenlekkage vandaan komt, helpt u snel actie te ondernemen en grotere problemen te voorkomen.

1. Slijtage van afvoerleidingen

Na verloop van tijd kunnen de buizen onder uw gootsteen slijten. Dit komt door verschillende factoren, zoals:

 • Chemische reacties
  Het afvalwater dat door de afvoer stroomt, kan chemische reacties veroorzaken die de buizen aantasten.
 • Ouderdom
  Net zoals alles, worden buizen ouder. Na verloop van tijd worden ze minder efficiënt en treedt slijtage op.

Slijtage leidt tot kleine scheurtjes of gaten in de buizen, dit kan zorgen voor lekkage in de afvoer van de keuken. Hoewel dit een normaal proces is, is regelmatige inspectie en het oplossen van kleine problemen aan te raden om de levensduur van uw afvoersysteem te verlengen.

2. Lekkende sifon onder de gootsteen

Een andere veelvoorkomende reden voor een lekkage in de afvoer van de keuken is een lekkende sifon onder de gootsteen. De sifon, het gebogen stuk buis onder de gootsteen, kan lekken door:

 • Losse verbindingen
  Soms zijn de verbindingen niet goed vastgedraaid, waardoor water ontsnapt.
 • Versleten rubberen afdichtingen
  Rubberen afdichtingen verslijten na verloop van tijd.
 • Vuilophoping
  Soms hoopt vuil zich op en verstoort hiermee de werking van de sifon.

U kunt een lekkende sifon herkennen aan druppels water onder de gootsteen of aan onaangename geurtjes. Regelmatige inspectie en onderhoud voorkomen ongemakken met lekkages.

De gevolgen van een keukenlekkage

Een lekkage in uw keukenafvoer kan helaas voor behoorlijk wat problemen zorgen. We bespreken de mogelijke gevolgen en wat u kunt doen om ze te beperken.

 • Wateroverlast
  Als water ongecontroleerd uit uw keukenafvoer stroomt, verspreidt het zich snel met wateroverlast als gevolg. Er ontstaat schade aan uw vloeren, kasten en elektrische apparaten.

  Snel handelen is de sleutel. Sluit de watertoevoer af en absorbeer zoveel mogelijk overtollige water met handdoeken of emmers. Het voorkomen van verdere schade begint met het beheersen van de waterstroom.

 • Gezondheidsproblemen
  Stilstaand water is een ideale voedingsbodem voor schimmel. Schimmel is niet alleen vervelend voor uw woning, maar is ook schadelijk voor uw gezondheid.

  Het inademen van schimmeldeeltjes kan allergieën en ademhalingsproblemen veroorzaken. Als u merkt dat er vochtige plekken zijn als gevolg van een lekkage, is het belangrijk om deze snel te drogen en te ventileren om schimmelvorming te voorkomen.

 • Schade
  Een lekkage aan de keukenafvoer brengt vaak veel schade met zich mee. Denk aan schade aan keukenapparatuur, vloeren en keukenkastjes.

  Het is verstandig om direct foto’s te maken van de schade, zeker wanneer u een claim indient bij uw verzekering. Maak foto’s waarop alle beschadigde gebieden duidelijk te zien zijn. Het is altijd beter om te veel foto’s te maken dan te weinig.

Als de afvoer in de keuken lekt, handel dan snel zodat u verdere schade beperkt en gezondheidsproblemen voorkomt. Wees u bewust van de gevolgen en reageer proactief. Alleen op deze manier verkleint u de impact van een lekkage in uw keukenafvoer aanzienlijk.

Wat als het niet lukt om zelf de lekkage te verhelpen?

Als het u zelf niet lukt om de lekkage in de afvoer van uw keuken op te lossen, is het tijd om experts in te schakelen. AB Lekdetectie staat voor u klaar, zonder hak- en breekwerk.

Hoe gaan we te werk?

Onze specialisten maken gebruik van geavanceerde lekdetectie methoden, zoals infraroodtechniek, endoscopie en rioolcamera’s. We lokaliseren de lekkage nauwkeurig, zodat herstelwerkzaamheden gericht en efficiënt plaatsvinden.

Neem direct contact op met AB Lekdetectie

Wacht niet tot de schade groter wordt. Contacteer AB Lekdetectie voor snelle en professionele hulp bij lekkage in uw keukenafvoer. Bescherm uw keuken en voorkom verdere problemen. Bel ons nu voor een doeltreffende oplossing, zonder gedoe.

LEKKAGE?
073 - 644 7091

Bel me terug op een gewenst tijdstip