7 tips om het warmteverlies in je woning zo laag mogelijk te houden

We hebben er helaas allemaal weleens mee te maken: warmteverlies in je woning. Zit je net comfortabel in je stoel, voel je ineens een koude luchtstroom. Lees hieronder op welke plekken vaak warmteverlies ontstaat, wat hiervan de reden is en belangrijker: hoe je warmteverlies kunt meten en aanpakken. Want met de juiste isolatie beperk je het warmteverlies in jouw huis. Dat levert niet alleen meer woonplezier op, ook financieel ga je er flink op vooruit.

Waar gaat warmteverlies verloren?

Warmte gaat verloren via de gebouwschil. Deze bestaat uit de begane vloer, de buitenmuren, de ramen, de deuren en het dak. Warmte gaat dan ook vaak verloren via ramen, deuropeningen, het dak, de vloer, langs warmwaterleidingen en langs naden en kieren. Dit gebeurt omdat warme lucht omhoog stijgt én altijd naar plekken stroomt waar de temperatuur lager is. Een goede isolatie is onmisbaar. Een term die vaak wordt gebruikt als het over warmteverlies gaat is ‘koudebrug’, oftewel: een plek waar de isolatie van je woning ontbreekt of niet voldoet. Als bijvoorbeeld de vloer van een woning meteen verbonden is met de buitenmuren, is de kans op een koudebrug groter. Warme lucht heeft hierdoor meer kans om naar buiten te verdwijnen.

Meten is weten

Vaak merk je zelf dat het op bepaalde plekken in je woning wat koud blijft aanvoelen terwijl de verwarming aanstaat, en het op andere plekken wel warm is. Al voel je zelf het temperatuurverschil, warmteverlies meten met het blote oog is niet te doen. Met behulp van een infraroodcamera kan je achterhalen op welke plekken er sprake is van warmteverlies. Het principe van de infraroodcamera is simpel: hoe roder de kleur, hoe warmer de plek. Hoe blauwer de kleur, hoe kouder de plek. Natuurlijk zijn er ook tal van bedrijven die jou kunnen helpen met een warmteverliesberekening. Zo is meteen duidelijk op welke plekken het warmteverlies ontstaat.

Warmteverlies beperken: zo doe je dat

Zodra je weet waar het vervelende warmteverlies precies vandaan komt, kun je aan de slag. Wij geven je 7 bruikbare tips:

 1. Dakisolatie
  Zoals je weet stijgt warmte omhoog. Warmteverliezen komen dan ook vaak door een dak dat niet goed geïsoleerd is. Een goede dakisolatie is dan ook onmisbaar.
 2. Raam- en deurisolatie
  Warmteverlies kan ontstaan door enkel glas. Het aanbrengen van dubbel glas in ramen en/of deuren kan een enorm verschil maken. Ook het aanbrengen van tochtstrippen aan kieren bij ramen en deuren belooft al een hele verbetering.
 3. Gevelisolatie
  De meest toegankelijke oplossing voor gevelisolatie is spouwmuurisolatie: het aanbrengen van isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitenmuur. Daarnaast kan je ervoor kiezen om de muren langs de binnen- of buitenkant te isoleren. Hier hangt echter een behoorlijk prijskaartje aan.
 4. Vloerisolatie
  Vloerisolatie hoeft niet moeilijk te zijn. Een ‘simpel’ tapijt kan al helpen. Heb jij onder je woning nog een kelderruimte? In dat geval is het verstandig om direct onder de vloer een laag isolatiemateriaal aan te brengen.
 5. Waterleidingisolatie
  Via de waterleidingen die warm water vervoeren kan ook heel wat warmte verloren gaan. Een doe-het-zelfzaak biedt uitkomst, zij verkopen tal van mogelijke oplossingen. Vraag een medewerker om advies.
 6. Boilerisolatie
  Ook voor boilers bestaan tal van mogelijke isolatieoplossingen. Denk bijvoorbeeld aan minerale wol of een bepaald soort schuim.
 7. Radiatorisolatie
  Radiatoren geven warmte af in alle richtingen. Breng radiatorfolie aan op de muur en de warmte stroomt je kamer in.

Kortom

Vermoed jij warmteverlies in jouw woning? Meet het met een infraroodcamera of schakel een specialist in voor een warmteverliesberekening. Hoe eerder je weet op welke plekken het foute boel is, hoe sneller je aan de slag kunt met goede isolatie.

AB Lekdetectie is een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van lekdetectie. Ze zijn geheel onafhankelijk omdat ze geen herstelwerkzaamheden verrichten. Dit zorgt ervoor dat ze niet aan onnodig hak- en breekwerk doen.

Heeft u een lekkage en wilt u liever geen gevolgschade? Onze specialisten komen graag bij u langs om u snel te helpen. Met hoogwaardige meetapparatuur en de nieuwste technieken kunnen ze doelgericht elke lekkage opsporen. Van woningen tot appartementen en van bedrijfspanden tot nieuwbouwprojecten.