Wat te doen bij een daklekkage?

Heeft u een lekkage aan uw dak en liggen de eerste plassen al op de grond? Vervelend uiteraard maar gelukkig kunt u daar wat aan gaan doen. In dit artikel gaan we in op de vraag: wat te doen bij een lekkage aan uw dak?


1: Laat het onderzoeken

Het eerste wat u zult moeten doen is laten onderzoeken of de lekkage die u ziet daadwerkelijk een daklekkage is. Want dit hoeft zeker niet altijd zo te zijn. En het laatste wat u wilt is de boel openbreken om er vervolgens achter te komen dat de lekkage door iets anders veroorzaakt wordt.

Op het moment dat u dit goed laat onderzoeken dan kunt u daarna gericht de lekkage laten herstellen. Een lekdetectiespecialist beschikt over geavanceerde apparatuur. Hiermee kan hij de lekkage gericht opsporen zonder daarbij onnodig hak- en breekwerk te verrichten. Dit heeft een aantal voordelen:

  1. De investeringen voor eventuele herstelwerkzaamheden zullen een stuk lager liggen. Degene die het gaat herstellen kan heel gericht aan de slag gaan.
  2. Als lekdetectiebedrijf zijn we onafhankelijk. We voeren namelijk geen herstelwerkzaamheden uit. We zijn dus ook niet gebaat bij onnodig hak- en breekwerk. Dit zou bij een herstelbedrijf wel het geval kunnen zijn.
  3. Eventuele overlast in uw woning of gebouw wordt tot een minimum beperkt.

2: Kom snel in actie

Een lekkage is vervelend. Maar wat nog veel vervelender is: onnodig hoge kosten door schade die voorkomen had kunnen worden.

Want op het moment dat u bijvoorbeeld water op de grond ziet liggen dan kan het zomaar zijn dat de lekkage al veel eerder ontstaan is. En de meeste schade wordt niet zozeer toe gebracht door het water op de vloer maar juist in het water dat u niet kunt zien. Dit zit water kan dan al wellicht doorgedrongen zijn tot bijvoorbeeld je isolatie, houten balken en andere materialen die vocht vasthouden. Dit kan uiteindelijk zorgen voor schimmelvorming, rottende delen, ongedierte en bacteriën.

Daarnaast zorgen lekkages, dus ook lekkages aan daken, voor een hoge luchtvochtigheid in huis. Dit is slecht voor uw gezondheid en medebewoners. Enkele symptomen die op kunnen treden zijn hoofdpijn, huidirritaties en een benauwd gevoel.

En wat te denken aan risico aan uw elektriciteitsnetwerk. We weten allemaal dat vocht en elektra niet heel goed samengaan. Het laatste waar u op zit te wachten is kortsluiting in uw woning. Zeker als u met vakantie bent en er ontstaat brand door kortsluiting.

Snel in actie komen is dus gewenst. Want dit kan het verschil betekenen tussen een kleine herstelklus of het gedeeltelijk of geheel vervangen van een dak(constructie).

3: Geef aan wat voor type dak het is

Heeft u een lekkage in een plat dak of juist in een dak met dakpannen? Het lijkt niet een groot verschil maar dit is er wel degelijk. Het onderzoek van een lekkage op een plat dak is veel ingewikkelder dan bij een pannendak. Dit heeft te maken dat je bij een plat dak niet zo goed kunt zien waar de lekkage zich bevindt.

Dit in tegenstelling tot een pannendak. Hier gaat het vaak om een dakpan die kapot is of die niet helemaal goed ligt. Hier kan dan makkelijk water langs. Dit is veel sneller te constateren en dus ook veel sneller opgelost.

Een belangrijke verzekeringstechnische opmerking: als je een lekkage hebt bij je dak en deze is het gevolg van achterstallig onderhoud dan kan het zomaar zijn dat dit niet vergoed wordt. Zorgt er dus voor dat je regelmatig het dak laat onderhouden.

Samenvattend

In dit artikel zijn we in gegaan op de vraag: Wat te doen bij een daklekkage? Zorg er als eerste voor dat je onderzoek laat doen door een onafhankelijk bedrijf dat de lekkage opspoort. Ten tweede dien je zo snel mogelijk tot actie over te gaan omdat uitstel kan leiden tot flinke kosten en gezondheidsrisico’s. Tot slot hebben we aangegeven dat het belangrijk is om wat voor type dak het gaat. Zo is het onderzoeken van een lekkage aan een plat dak arbeidsintensiever dan bij een pannendak.

AB Lekdetectie is een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van lekdetectie. Ze zijn geheel onafhankelijk omdat ze geen herstelwerkzaamheden verrichten. Dit zorgt ervoor dat ze niet aan onnodig hak- en breekwerk doen.

Heeft u een daklekkage dan komt 1 van de specialisten graag langs om deze op te sporen. Met hoogwaardige meetapparatuur en de nieuwste technieken kunnen ze doelgericht elke lekkage opsporen. Van woningen tot appartementen en van bedrijfspanden tot nieuwbouwprojecten.