Waterschade verzekering: adviezen bij gevolgschade

Waterschade door lekkage komt vaak voor en is niet altijd te voorkomen. Bijvoorbeeld door hevige regenval, een overstromende dakgoot, een lekkende kraan, of kapotte leidingen. 

Gelukkig dekt een goede waterschade verzekering bepaalde ongelukken. In dit artikel delen we 8 praktische tips om gevolgschade door lekkage tegen te gaan. Ook geven we meer uitleg over de werking tussen lekkage en verzekeringen. 

Gevolgschade door lekkage

Een belangrijk aspect bij waterschade is gevolgschade in en rondom het huis. Het is de schade die ontstaat door lekkage. Zo kan lekkage in de badkamer leiden tot schimmelplekken op het plafond eronder. Dit wordt beschouwd als gevolgschade.

Lees meer over gevolgschade door lekkage.

Denkt u last te hebben van gevolgschade: ontdek het lek

Als u vocht- en schimmelplekken op muren, vloeren, of plafonds ziet, of een plotselinge hoge waterrekening hebt, hebt u mogelijk te maken met gevolgschade door lekkage.

Het is heel belangrijk om het lek snel op te sporen. Het lastige is dat het lek niet altijd op dezelfde plek zichtbaar is. Water verplaatst zich. 

Specialisten in Lekdetectie kunnen helpen. Ze hebben speciale apparatuur om het lek te vinden.

Opstal- en inboedelverzekering

Opstal- en inboedelverzekeringen dekken schade door lekkages:

 • Een opstalverzekering dekt dingen die aan het huis vastzitten.
 • Een inboedelverzekering dekt spullen binnen het huis.

Voor het afsluiten van de verzekering is het belangrijk om de dekking in detail te bekijken. Op die manier staat u nooit voor verrassingen. 

Lekkage verzekering: schade claimen doet u zo

Het proces om een schadeclaim in te dienen bij uw verzekeraar is meestal eenvoudig. 

 1. Download een schadeformulier van uw verzekeraar of vraag dit telefonisch aan.
 2. Onderbouw gevolgschade met bonnetjes of rekeningafschriften als het eenvoudig is.
 3. Fotografeer of film de schade en regel dit snel nadat u de lekkage ontdekt.

Mocht de schade te groot zijn of is de omvang ervan moeilijk vast te stellen, dan stuurt de verzekeraar vaak een eigen schade-expert om de schade op te nemen. 

Aandachtspunten lekkage verzekering

De verzekering keert alleen uit als de gevolgschade niet jouw schuld is en niet het gevolg is van nalatigheid of achterstallig onderhoud. Als u de schade zelf herstelt, kan de verzekering niet of minder uitkeren. Meld schade altijd eerst bij uw verzekeraar.

Als lekkage gevolgschade tijdens bouwwerkzaamheden ontstaat, wordt dit vaak niet gedekt, maar u kunt de schade soms verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van het bouw- of klusbedrijf.

Tips om gevolgschade lekkage tegen te gaan

Zonder lekkage kan er geen sprake zijn van gevolgschade. Gevolgschade ontstaat altijd door lekkage. Er zijn manieren om het zo veel mogelijk tegen te gaan. 

Wij geven u 8 concrete tips:

 1. Zorg voor goede ventilatie van uw woning. Gebruik eventueel een vochtvreter.
 2. Voorkom bevroren leidingen en houd de verwarming op minstens 15 graden.
 3. Controleer regelmatig de kitranden in de badkamer, keuken en wc. Vervang op tijd.
 4. Reinig uw dakgoten regelmatig om verstopping te voorkomen.
 5. Voer regelmatig onderhoud uit aan uw dakbedekking en schoorsteen.
 6. Vul uw cv-ketel regelmatig bij en laat deze jaarlijks controleren door een monteur.
 7. Voorkom overbelasting van het riool en gebruik een regenton in uw tuin.
 8. Laat in de winter uw buitenkraan leeglopen en sluit deze af.

AB Lekdetectie voor het opsporen van lekkages

Bij AB Lekdetectie staan we volledig onafhankelijk voor u klaar. Ons enige doel is om lekkage zo snel, netjes en doeltreffend mogelijk te vinden. Zonder hak-en-breekwerk. Verzekeringen waarderen onze aanpak. 

Neem contact op
Hebt u last van een lekkage en wilt u gevolgschade voorkomen? Onze experts komen snel in actie. Door gebruik te maken van geavanceerde meetapparatuur en de nieuwste technologieën sporen ze elk lek op. Of het nu om woningen, appartementen, bedrijfspanden of nieuwbouwprojecten gaat. 

AB Lekdetectie is een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van lekdetectie. Ze zijn geheel onafhankelijk omdat ze geen herstelwerkzaamheden verrichten. Dit zorgt ervoor dat ze niet aan onnodig hak- en breekwerk doen.

Heeft u een lekkage en wilt u liever geen gevolgschade? Onze specialisten komen graag bij u langs om u snel te helpen. Met hoogwaardige meetapparatuur en de nieuwste technieken kunnen ze doelgericht elke lekkage opsporen. Van woningen tot appartementen en van bedrijfspanden tot nieuwbouwprojecten.