Gevolgschade door lekkage: tips, adviezen & oplossingen

Gevolgschade in en rondom het huis, er zijn leukere dingen. Alsof de lekkage zelf nog niet genoeg is, is de gevolgschade vaak veel groter. Je weet wel, die schade die voortkomt uit een schadeveroorzakende gebeurtenis, zoals lekkages. Heb jij bijvoorbeeld een lekkage in de badkamer met als gevolg schimmelplekken op je plafond in de ruimte eronder? Dan heb jij last van gevolgschade lekkage. Ongeveer 54% van alle woningeigenaren heeft er weleens mee te maken gehad. Het is dan ook goed om te weten hoe het ontstaat, hoe je het tegen kunt gaan en hoe het verzekeringstechnisch allemaal werkt. Lees er alles over in dit artikel.

lekkage gevolgschade

Hoe ontstaat gevolgschade?

Een kapotte leiding kan zorgen voor vochtplekken op de muur of opbollend laminaat. Een lekkage aan het dak kan leiden tot schimmels aan muren en plafonds. Gebarsten tegels kunnen het gevolg zijn van een lekkage in de badkamer. Kortom: gevolgschade kan ontstaan door diverse type lekkages en je herkent het voornamelijk aan vochtplekken en schimmels op muren, vloeren of plafonds, afbrokkelend beton, aangetast behang, houtrot in houten constructies en gebarsten tegels. Maar ook aan een oplopende waterfactuur.

8 concrete tips om gevolgschade lekkage tegen te gaan

Zonder lekkage kan er geen sprake zijn van gevolgschade. Gevolgschade ontstaat immers door lekkage. Er zijn manieren om het zoveel mogelijk tegen te gaan. Wij geven je 8 concrete tips:

 • Zorg voor goede ventilatie van je woning. Gebruik eventueel een vochtvreter.
 • Voorkom dat leidingen bevriezen en laat je verwarming op minimaal 15 graden staan.
 • Controleer regelmatig de kitranden in de badkamer, keuken en wc en vervang ze op tijd.
 • Maak regelmatig je dakgoten schoon zodat je niet met verstopping te maken krijgt.
 • Zorg voor periodiek onderhoud van je dakbedekking en schoorsteen.
 • Vul je cv ketel regelmatig bij en laat deze jaarlijks controleren door een monteur.
 • Voorkom dat het riool overbelast raakt en zet een regenton in je tuin.
 • Laat in de winter je buitenkraan leeglopen en sluit deze af.

Zo spoor je het lek op

Heb jij last van vocht- en schimmelplekken op muren, vloeren of plafonds of van een plotseling hoge waterfactuur? Dan is de kans groot dat jij te maken hebt met lekkage gevolgschade. Het is belangrijk de lekkage zo snel mogelijk op te sporen. Het vervelende is alleen: de plek waar je de lekkage eventueel aantreft hoeft niet de plek te zijn waar deze zich daadwerkelijk bevindt. Water verplaatst zich. Wel is het zo dat lekkages in het plafond vaak komen vanuit het dak of de badkamer en lekkages in muren vaak komen door leidingen of gevelvoegen. Het beste kun je hiervoor lekdetectie inschakelen. Specialisten in lekdetectie beschikken over speciale apparatuur waarmee zij het lek voor je opsporen.

Gevolgschade lekkage verzekering

Opstal- en inboedelverzekeringen dekken de schade die veroorzaakt wordt door onder andere lekkages. Bij een opstalverzekering betreft het spullen die vastzitten in en aan het huis. Bij een inboedelverzekering gaat het juist om spullen die in het huis staan. Voor het afsluiten van een verzekeringspolis is het goed om eerst alle details over de dekking te bekijken. Op die manier sta je nooit voor verrassingen. Bij één van de volgende oorzaken is gevolgschade doorgaans gedekt:

 • Schade door lekkage van daken, dakgoten of bovengrondse afvoerpijpen in huis.
 • Schade door lekkage van de centrale verwarming, waterleidingen en aanverwante installaties.
 • Vriesschade aan de centrale verwarming of waterleidingbuizen.
 • Schade als gevolg van een lekkage bij de buren. Dit is niet onder alle opstalverzekeringen gedekt. Vaak kun je de schade verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de buren.

Let op: de verzekering keert alleen uit wanneer het ontstaan van de gevolgschade niet je eigen schuld is en dus niet te wijten is aan nalatigheid of achterstallig onderhoud. Ook keert de verzekering niet of minder uit als je de schade op eigen houtje herstelt. Meld de schade daarom altijd eerst bij je verzekeraar. Tot slot, lekkage gevolgschade ontstaan tijdens bouwwerkzaamheden wordt vaak ook niet gedekt, maar is mogelijk wel te verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van het bouw- of klusbedrijf.

Schade claimen doe je zo

Meestal download je een schadeformulier via de website van je verzekeraar of vraag je deze telefonisch aan. Wanneer de gevolgschade simpel in te schatten is, dien je deze met bonnetjes of rekeningafschriften te onderbouwen. Maak altijd foto’s of filmpjes van de schade en maak het zo snel mogelijk in orde na het ontdekken ervan. Mocht de schade te groot zijn of is de omvang ervan moeilijk vast te stellen, dan stuurt de verzekeraar vaak een eigen schade-expert om de schade op te nemen. Als verzekerde heb jij wettelijk gezien recht op het inschakelen van een contra-expert. Iemand die voor jou de schade op onafhankelijke wijze kan onderzoeken. Vaak betaal je hier niets voor omdat de kosten hiervoor gedeclareerd worden bij jouw verzekeraar. Je hebt hier al premie voor betaald. In sommige gevallen gebeurt dit niet, bijvoorbeeld als het niet redelijk is dat er een contra-expert wordt ingeschakeld. Ga altijd eerst in overleg met je verzekeraar en probeer er samen uit te komen.

AB Lekdetectie is een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van lekdetectie. Ze zijn geheel onafhankelijk omdat ze geen herstelwerkzaamheden verrichten. Dit zorgt ervoor dat ze niet aan onnodig hak- en breekwerk doen.

Heeft u een lekkage en wilt u liever geen gevolgschade? Onze specialisten komen graag bij u langs om u snel te helpen. Met hoogwaardige meetapparatuur en de nieuwste technieken kunnen ze doelgericht elke lekkage opsporen. Van woningen tot appartementen en van bedrijfspanden tot nieuwbouwprojecten.