Lekkage in de afvoer: wat nu?

Het is belangrijk om te weten dat elke vorm van sanitair of huiselijke apparaten een afvoer nodig heeft. Of het nu gaat om een wastafel, douche, badkuip, wasmachine of vaatwasser, allemaal hebben ze een afvoer nodig om water en andere vloeistoffen af te voeren.

Handel snel bij lekkage

Helaas kan het soms voorkomen dat de afvoer lekt. Er is dan hoogstwaarschijnlijk een lekkage in de afvoer. Wordt dit niet snel opgemerkt, kan dit leiden tot schade aan uw woning en zelfs gezondheidsproblemen. 

AB Lekdetectie spoort de lekkage in uw afvoer op, zodat degene die uw lekkage aan de afvoer gaat verhelpen snel vooruit kan.

De afvoer: kwetsbaar voor beschadiging en verstopping

In de badkamer, keuken en het washok wordt er vaak veel water gebruikt, waardoor er op deze plekken meer kans is op verstopping en daardoor een afvoer die lekt. Lekkage aan de afvoer van de badkamer, keuken of washok kent verschillende oorzaken:

  1. Verstopte afvoer: een van de meest voorkomende oorzaken is een verstopte afvoer. Als er te veel vuil of haren in de afvoer zit, kan dit leiden tot een verstopte afvoer en daardoor lekkage. 
  2. Slijtage of slechte aansluiting: Ook kan er lekkage ontstaan door slijtage van de afvoerbuis of door een slecht aangesloten afvoer. Als de afvoer niet goed is aangesloten, kan er lucht in de buis komen en dat kan leiden tot lekkage. 

Het is belangrijk om regelmatig de afvoer te controleren op verstoppingen en schade, om zo eventuele lekkage aan de afvoer te voorkomen. Ook is het belangrijk om alleen schoon water door de afvoer te laten lopen en geen harde of scherpe objecten door de afvoer te spoelen.

De gevolgen van lekkage aan uw keukenafvoer

Heeft u het vermoeden dat u een lekkage aan de keukenafvoer hebt? Dat kan. Deze vorm van lekkage ontstaat vaak door een ophoping van voedselresten, vet of zeep in de afvoerpijp. Het water stroomt dan niet goed weg en de afvoer lekt. Ook kan roest een veroorzaker zijn. Afhankelijk van de ernst van de lekkage aan de keukenafvoer, kunnen de gevolgen variëren. 

  • Schimmel- en schade: als er langere tijd water blijft staan in de wasbakafvoer in de keuken, kan schimmelvorming optreden. Dit veroorzaakt schade en brengt vaak veel reparatiewerk met zich mee. 
  • Wateroverlast: door een afvoer die lekt, kan er wateroverlast ontstaan. Als de lekkage aan de afvoer niet wordt verholpen, kan dit schade aanrichten aan uw meubels en vloeren.
  • Gezondheidsproblemen: door het contact met verontreinigd water kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan. 

Het is belangrijk om eerst te proberen om het probleem zelf op te lossen, door bijvoorbeeld het vet en voedselresten uit de afvoer te verwijderen of door losse verbindingen vast te draaien.

Wat te doen als afvoer badkamer lekt?

Als een afvoer in de badkamer lekt, kan dit zowel de wastafelafvoer zijn als bijvoorbeeld de douche afvoer. Ook kan het zijn dat de wc lekt bij de afvoer. Dit type lekkage wordt meestal zichtbaar door naar vloer rondom de afvoer te kijken. Ziet u water op de vloer? Dan is er waarschijnlijk ergens een afvoer die lekt. Ook waterdruppels of schimmelvorming op het plafond kan een aanwijzing zijn, dat de afvoer van de badkamer lekt. 

Wordt er niet snel actie ondernomen, dan kan dit leiden tot schade aan het plafond en muren. Ook kan er schimmelvorming ontstaan bij de douchecabine of badkuip. Het is dus zaak een lekkage aan de afvoer in de badkamer snel op te lossen. Als u geen ervaring heeft, is het raadzaam iemand in te schakelen voor deze klus. 

Wat als het u niet lukt om zelf de lekkage van de afvoer te verhelpen

Als het u zelf niet lukt om de lekkage aan uw afvoer op te sporen, kunt u het beste contact met ons opnemen. Wij gaan dan snel aan de slag om het lek op te sporen, (meestal) zonder hak- en breekwerk. We stellen een rapport op voor de verzekering en degene die de lekkage aan de afvoer kan verhelpen, hoeft zelf weinig onderzoek te verrichten en kan direct aan de slag.

Hoe gaan we te werk?
We maken gebruik van geavanceerde technologieën, waarmee we lekkages in alle type afvoeren kunnen detecteren en oplossen. Als uw afvoer lekt in de badkamer, keuken of in het washok, zetten wij de volgende technieken in: 

  • Endoscopie: simpel gezegd kijk we bij een endoscopie met een kleine wendbare camera onder bijvoorbeeld de douchebak, maar ook in afvoerbuizen in bijvoorbeeld de keuken of het washok. De camera in de kop van de endoscoop kan alle kanten op bewegen. Zelfs het kleinste haarscheurtje of eventuele corrosie wordt gezien. 
  • Rioolcamera: de rioolcamera is vooral geschikt om lekkages in lange, ontoegankelijke leidingen op te sporen. Er wordt door middel van een camerakop een goed beeld verkregen van het binnenste van het leidingwerk. 
  • Geavanceerde vochtmeting: met een vochtmeting lopen we allerlei materialen langs. Denkt u aan bijvoorbeeld een vloer of tegel. Verschijnt er een hoge uitslag, dan is de kans op een lek groot.

Vaak werken we met een combinatie van detectiemethoden, omdat we maar één doel hebben. En dat is, uw lekkage in de afvoer zo snel en doeltreffend mogelijk op te sporen. 

Heeft u een afvoer die lekt? AB Lekdetectie spoort uw lek op!

Als uw afvoer lekt, kunnen wij u helpen met snelle en effectieve oplossingen. We begrijpen dat u haast heeft. Neem contact met ons op voor meer informatie of bel gelijk voor een afspraak.

AB Lekdetectie is een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van lekdetectie. Ze zijn geheel onafhankelijk omdat ze geen herstelwerkzaamheden verrichten. Dit zorgt ervoor dat ze niet aan onnodig hak- en breekwerk doen.

Heeft u een lekkage en wilt u liever geen gevolgschade? Onze specialisten komen graag bij u langs om de lekkage op te sporen zonder onnodig hak- en breekwerk. Met hoogwaardige meetapparatuur en de nieuwste technieken kunnen ze doelgericht elke lekkage opsporen. Van woningen tot appartementen en van bedrijfspanden tot nieuwbouwprojecten.