Gaslekkages: zorg voor je veiligheid en voorkom gaslekken

Veel gezinnen gebruiken aardgas als bron van verwarming of om te koken op een gasfornuis. Het is een goedkope bron van energie die over het algemeen heel veilig is. Je moet echter steeds waakzaam zijn voor gaslekken. In dit artikel zetten we even op een rij wat een gaslek is en wat je moet doen als je met een lek in de gasleiding te maken hebt.

Wat is een gaslek?

Een lek in de gasleiding is een gaatje of een scheur in een gasleiding. Eveneens is er sprake van een gaslek als er een koppeling tussen de leidingen kapot of beschadigd is of als een koppeling niet goed aangesloten is. Heel wat toestellen in huis gebruiken aardgas. Denk maar aan een cv-ketel, een gasfornuis, gaskachels, gasbarbecues en geisers. Bovendien gebruik je meestal niet alleen gas in huis. Ook op de camping of in de camper gebruik je bijvoorbeeld propaangas.

gaslek woning opsporen

Wat moet je doen bij een lek in de gasleiding? Of wat kun je zelf doen?

Het is belangrijk dat je rustig blijft en niet panikeert bij de situatie. Het is zeker niet nodig om zelf onnodige risico’s te nemen. Wat kun je zelf doen:

  • Open zeker de ramen en de deuren zodat de ruimte alvast goed kan luchten.
  • Sluit indien mogelijk de hoofdtoevoer van het gas af. Het is altijd een goed idee om als oefening en los van een eventueel lek in de gasleiding te kijken waar deze hoofdtoevoer zich bevindt.
  • Let heel goed op met het gebruik van elektronische toestellen als je te maken hebt met een lek in de gasleiding. Gebruik geen lucifers, aanstekers of toestellen die vonken geven.
  • Licht iedereen die zich in het pand bevindt in en verlaat het pand.
  • Neem contact op met een lekdetectiebedrijf die op professionele manier de gaslekkage kan opsporen

Hoe ontstaat een lek in de gasleiding?

Je stelt je nu misschien de vraag hoe een lek in de gasleiding ontstaat. Meestal is dit te wijten aan slechte en verouderde installaties, verouderde aansluitingen, corrosie aan de leidingen. Andere mogelijke oorzaken zijn verwaarlozing van het huis, schade tijdens verbouwingen of verzakkingen in huis.
Ook slecht of geen onderhoud aan de gasinstallatie zijn andere grote boosdoeners. Laat daarom de installatie altijd over aan erkende vakmensen en laat de gasinstallatie regelmatig onderhouden.

Wat zijn de symptomen van een lek in de gasleiding in huis? Hoe herken ik een gaslekkage?

Er zijn meerdere manieren om een lek te herkennen. Je hoort een sissend geluid. Je merkt een herkenbare en penetrante geur op in het pand. De producenten voegen tetrahydrothiofeen toe die de typische gaslucht creëert. Let wel op, in België en Duitsland gebruiken ze hier een andere stof voor.

Kleine lekken ontdek je vaak pas als je merkt dat de energierekening plots de hoogte in gaat. Je kunt ook een bepaalde verkleuring of verandering van het oppervlak op de gasleiding zien. Heb je te maken met een klein lek en lucht je je woning regelmatig, dan is het inderdaad mogelijk dat je het niet zo snel opmerkt.

Welke lichamelijke klachten heb je bij het vrijkomen van gas?

De effecten die je ondervindt bij een lek in de gasleiding verschillen van persoon tot persoon en hangen er ook vanaf hoe sterk je aan het gas blootgesteld bent. De typische symptomen zijn:

  • misselijkheid
  • hoofdpijn
  • braakneigingen

Iedereen heeft hier wel eens last van, waardoor het niet zo eenvoudig is om deze symptomen direct aan een lek te linken.

Hoe sporen professionele bedrijven gaslekkages op?

Zelf een lek in de gasleiding opsporen kun je vergelijken met het opsporen van een lek in een fietsband. Je maakt een sopje met afwasmiddel en strijkt er de gasleiding mee in. Zie je het schuim bubbelen, dan weet je dat er sprake van een lek is. Dit gaat over situaties waar je zichtbare leidingen hebt.

Een lek opsporen in een gasleiding die onder de vloer loopt is minder eenvoudig. Wij gebruiken hier de traceergastechniek voor. Hiermee kunnen we de gaslekkage nauwkeurig bepalen. Na het opsporen van de lekkage geven we je heel gericht advies aangaande de reparatiewerkzaamheden.

Wie betaalt er voor het herstellen van de gaslekkage? Verschil tussen koop- en huurhuis?

Als je een huurder bent, dan ligt de verantwoordelijkheid voor het herstellen bij de verhuurder. Je moet evenwel het lek onmiddellijk melden aan de huiseigenaar. Als je zelf het lek veroorzaakt hebt, bijvoorbeeld door bepaalde werken, dan draai je zelf op voor de kosten.

Als eigenaar of verhuurder ben je verantwoordelijk voor de woning. Het is aan jou om de leidingen te onderhouden en gaslekken te voorkomen. Mocht er toch een gaslekkage ontstaan dan kun je contact opnemen met je verzekering om te kijken of, en zo ja, welke werkzaamheden geheel of gedeeltelijk gedekt zijn.

Is een lek in de gasleiding gevaarlijk?

Gaslekken zijn zeker gevaarlijk. Aardgas is ontvlambaar, precies daarom gebruik je het voor verwarming of om te koken. In een slecht geventileerde ruimte kan aardgas grote ontploffingen veroorzaken. Adem je het gas in, dan kun je verstikken, want gas verdrijft zuurstof uit de ruimte. Je merkt het, een lek kan behoorlijk gevaarlijk zijn. Laat dus regelmatig je cv-installatie nakijken en de leidingen nazien. Bij een lek volg je best de nodige stappen naar veiligheid toe en doe je een beroep op een lekdetectiebedrijf.

AB Lekdetectie is een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van lekdetectie. Ze zijn geheel onafhankelijk omdat ze geen herstelwerkzaamheden verrichten. Dit zorgt ervoor dat ze niet aan onnodig hak- en breekwerk doen.

Heeft u een lekkage en wilt u liever geen gevolgschade? Onze specialisten komen graag bij u langs om de lekkage op te sporen zonder onnodig hak- en breekwerk. Met hoogwaardige meetapparatuur en de nieuwste technieken kunnen ze doelgericht elke lekkage opsporen. Van woningen tot appartementen en van bedrijfspanden tot nieuwbouwprojecten.